Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Identifikace vybraných druhů probiotických bakterií v potravinových doplňcích
Bubeníková, Lucia ; Španová, Alena (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce)
Bifidobakterie a laktobacily jsou gram pozitivní bakterie patřící do skupiny bakterií mléčného kvašení. Jsou běžnou součástí mikroflóry trávícího traktu člověka, hrají důležitou roli ve výživě a zdraví, prevenci tvorby a kolonizaci trávícího traktu patogeny a udržování slizniční imunity. V současnosti jsou používány při výrobě funkčních potravinových výrobků a farmaceutických preparátů. Na detekci a identifikaci bakterií rodu Bifidobacterium a Lactobacillus se využívá polymerázová řetězová reakce (PCR) se specifickými primery pro daný rod, při které dochází k amplifikaci určitého úseku DNA in vitro. V této práci byla ze tří potravinových doplňků (Pangamin Bifi plus, Biopron Junior a Probiodom) izolována celková DNA metodou fenolové extrakce a pomocí rodově specifické PCR byly amplifikovány produkty o velikosti 523 bp (Bifidobacterium) a 250 bp (Lactobacillus). Ve všech třech výrobcích byla prokázána přítomnost bakterií obou bakteriálních rodů.
Mikrobiologická diagnostika Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis u žen s urogenitálními infekcemi
SLÍPKOVÁ, Gabriela
Tato bakalářská práce je zaměřena na diagnostiku bakterií Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis u žen s urogenitálními infekcemi. Teoretická část práce se obecně zabývá urogenitálními infekcemi, jako jsou infekce močových cest, záněty reprodukčního systému žen a jejich nejčastější bakteriální původci. V další části je popsaná problematika Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis. Metodika a cíle práce zahrnovaly laboratorní průkaz mykoplazmat, dále průkaz citlivosti na antibiotika pomocí kitů. Dalším úkolem bylo celkové laboratorní zpracování výtěrů z pochvy. Dále statistické vyhodnocení výsledků pacientek v Unilabs k.s. laboratoři. Statistické vyhodnocení vedlo k zjištění společné přítomnosti Ureaplasem a Mycoplasem s některými dalšími mikroorganismy osidlujícími ženský urogenitál. Pro statistickou část jsem použila výsledky pacientek za období 1.1.2019 - 31.12.2022. Celkem jsem měla k dispozici 859 výsledků. Na základě nich jsem zjistila, že v největším počtu převažuje pozitivní nález Ureaplasma urealyticum, poté v menší míře zastoupení byla smíšená přítomnost Ureaplasma urealyticum a Mycoplasma hominis. V malém počtu byl pozitivní pouze nález s Mycoplasma hominis. U přidružených mikroorganismů byl nejčastější výskyt laktobacilů spojený s pozitivitou Ureaplasma urealyticum, dále nález Gardnerella vaginalis zjištěný u všech pozitivit s mykoplazmaty, nejvyšší u Ureaplasma urealyticum. Dále v podobné míře zastoupení Streptococcus anginosus a Candida albicans opět v největší míře zastoupen u pozitivity Ureaplasma urealyticum. Ostatní mikroorganismy byly zastoupeny v menší míře a jsou popsány detailněji ve výsledcích práce.
Rod Lactobacillus a jeho význam v potravinářství
Olbertová (roz. Groligová), Žaneta
Tato práce charakterizuje rod Lactobacillus, jeden z řady bakterií mléčného kvašení. Blíže specifikuje jeho významné druhy v potravinářství. Dále se práce zabývá výskytem a významem laktobacilů převážně v potravinách, ale také v souvislosti s lidským organismem, zvířaty a též s rostlinnými materiály. Práce popisuje příznivý vliv laktobacilů na lidský organismus. Popsán je i vliv negativní, a to převážně z pohledu kažení potravin. Závěrem této práce je praktická část, kde se práce soustředí na stanovení tohoto rodu v syrovém kozím a kravském mléce a v acidofilním mléce.
Charakterizace laktobacilů a bifidobakterií izolovaných z trávicího traktu divokých a domácích prasat
Šimurka, Julius ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Švejstil, Roman (oponent)
Mikrobiota trávicího traktu je považována za "získaný orgán" umístěný v hostitelském organizmu. Plní zde mnoho specifických funkcí. Složení mikrobioty se mění v průběhu života jedince v závislosti na jeho životním prostředí a výživě. Proces identifikace a charakterizace bakterií střevní mikrobioty je významnou podmínkou pro pochopení funkce tohoto "získaného orgánu". Tato práce se zabývá anatomií a fyziologií trávicího traktu (TT) prasat a evolučními a stravovacími odlišnostmi prasete divokého a domácího, pro pochopení přirozeného prostředí výskytu bakterií TT, které následně ovlivňuje diverzitu bakterií střevní mikrobioty. Zmíněn je i proces domestikace, který ovlivnil dnešní podobu prasete domácího. V práci je rozebírána charakteristika laktobacilů a bifidobakterií, která obsahuje jejich popis, taxonomii, metabolismus a prostředí jejich výskytu. Dále práce zmiňuje izolační média, užívána v praxi pro izolaci bifidobakterií a laktobacilů z TT prasat, metody jejich identifikace a charakterizace. Dostupná literatura potvrzuje rozdíly ve složení mikrobioty TT prasete divokého a domácího, s tím korelují i další studie, které studují různorodost mikrobioty dalších domestikovaných a divokých zvířat. Studium diverzity mikrobioty člověka např. ukazuje na širší druhové spektrum bakterií u primitivních kmenů člověka v porovnání s urbanizovaným člověkem.
Identifikace vybraných druhů probiotických bakterií v potravinových doplňcích
Bubeníková, Lucia ; Španová, Alena (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce)
Bifidobakterie a laktobacily jsou gram pozitivní bakterie patřící do skupiny bakterií mléčného kvašení. Jsou běžnou součástí mikroflóry trávícího traktu člověka, hrají důležitou roli ve výživě a zdraví, prevenci tvorby a kolonizaci trávícího traktu patogeny a udržování slizniční imunity. V současnosti jsou používány při výrobě funkčních potravinových výrobků a farmaceutických preparátů. Na detekci a identifikaci bakterií rodu Bifidobacterium a Lactobacillus se využívá polymerázová řetězová reakce (PCR) se specifickými primery pro daný rod, při které dochází k amplifikaci určitého úseku DNA in vitro. V této práci byla ze tří potravinových doplňků (Pangamin Bifi plus, Biopron Junior a Probiodom) izolována celková DNA metodou fenolové extrakce a pomocí rodově specifické PCR byly amplifikovány produkty o velikosti 523 bp (Bifidobacterium) a 250 bp (Lactobacillus). Ve všech třech výrobcích byla prokázána přítomnost bakterií obou bakteriálních rodů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.